Sex Randki Korzyści odżywcze bananów

Banany od dawna są popularne wśród ludzi na całym świecie. Są naturalnym źródłem potasu i witamin A i C oraz błonnika pokarmowego. Łacińska nazwa banana to „Musa grandis”. Same banany są koloru zielonego lub żółtego, ze skórką grubą, a miąższ bananów często określany jest jako „galaretka”, ponieważ jest tak gęsty. Średnia waga pół funta bananów wynosi około pięciu uncji.

Ze względu na wysoką zawartość błonnika banany są doskonałym źródłem węglowodanów, w tym zarówno cukrów prostych, jak i złożonych. Pojedynczy banan zawiera więcej niż sugerowane dzienne spożycie 50 gramów węglowodanów lub około pięciu porcji makaronu dziennie. To odpowiednik jednego średniej wielkości banana. Istnieje kilka różnych rodzajów bananów, w tym arbuz (klasa bananów, która jest o połowę mniejsza od zwykłego banana), banany afrykańskie, które mają w środku nasiona, oraz banany wschodnie lub amerykańskie, które mają białe w środku, ale zawiera niewiele nasion lub nie zawiera ich wcale. Ponadto istnieją inne hybrydy, takie jak czerwone i zielone banany.

Z bananów wytwarza się wiele różnych produktów, w tym soki, ciasta, puddingi, sosy i przeciery. Większość tych produktów zawiera przynajmniej trochę dodatku cukru. Oprócz tych produktów, banany można również ekstrahować ze skóry, z której powstaje kandyzowana skórka. Podczas gdy jedzenie bananów jest zazwyczaj zdrowym wyborem dla większości ludzi, spożywanie produktu zawierającego zbyt dużo cukru może podnieść poziom glukozy we krwi i spowodować hipoglikemię. Nadmierne spożycie obu rodzajów cukru może również powodować otyłość.

Niedojrzałe banany są uważane za najlepsze źródło błonnika pokarmowego. Są również najlepszym źródłem potasu, który pomaga w utrzymaniu równowagi płynów w organizmie i zapobiega zaparciom. Niedojrzałe banany zawierają więcej żelaza niż jakikolwiek inny rodzaj bananów, co czyni je doskonałymi na przekąskę przed snem podczas długiego lotu samolotem. Niedojrzałe banany są bogate w błonnik pokarmowy i oporną skrobię, co czyni je dobrym wyborem na śniadanie.

Owoce bogate w błonnik, takie jak banan, są dobrym źródłem skrobi. Ponadto banan zawiera dużą ilość potasu i witaminy A, podczas gdy niedojrzały banan prawie nie zawiera błonnika. Jednak banany w puszkach (takie jak zielone banany w puszkach) są lepszym wyborem na skrobię niż same świeże owoce. Jeśli chodzi o błonnik, najlepszym źródłem nierafinowanej skrobi są pektyny z pietruszki, rodzynki i daktyle, podczas gdy rafinowane skrobie, takie jak te znajdujące się w przetworzonym mięsie, nie są dobre dla organizmu.

Niedojrzałe banany są doskonałym źródłem błonnika, który jest niezbędny do regularnego codziennego funkcjonowania. Jeśli chodzi o potas, banany są dobrym źródłem tego minerału i ważne jest również spożywanie pokarmów bogatych w potas, takich jak precle. Chociaż banany są w pewnym sensie zdrową żywnością i zapewniają dobry poziom zarówno potasu, jak i błonnika, mogą wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Banany mogą powodować nieprzyjemny zapach w oddechu, jeśli masz ich zbyt dużo w ustach, a także mogą zatkać gardło, jeśli zostaną zjedzone zbyt dużo lub o niewłaściwej porze dnia – to powszechna sytuacja w wielu kulturach. Inną wadą bananów jest to, że są dość niechlujne i trudne do przygotowania, więc nie są zbyt praktycznym wyborem do okazjonalnych lub szybkich przekąsek.

Banan jest pysznym deserem i ma kilka zalet, jeśli chodzi o wartości odżywcze. Jako całość, banan zawiera nieco ponad jeden gram węglowodanów na porcję, co stanowi około połowę tego, co można znaleźć w przeciętnym deserze. Banan jest jednym z niewielu owoców, które są dobrym źródłem zarówno witaminy C, jak i potasu. Witamina C jest ważna w walce z przeziębieniami i grypą żołądkową, a potas pomaga poprawić ciśnienie krwi oraz pracę nerek i serca. Dobre źródło obu tych witamin jest trudne do znalezienia w owocach, więc banany są doskonałym wyborem.

Jeśli chodzi o błonnik pokarmowy, banan jest również bardzo dobrym źródłem tej substancji. Banany są naturalnie bogate w błonnik pokarmowy, co pomaga uniknąć zaparć i innych problemów związanych ze spożywaniem zbyt dużej ilości cukru. Jeśli cierpisz na niski żołądek, możesz spróbować włączyć banana do swojej diety, aby dać ci ulgę. Potas zawarty w bananie zapewnia naturalne źródło tej substancji i pomoże szybciej poczuć się pełniejszym.