Sex Randki Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia jabłka dziennie

Jabłka od dawna są ulubionym deserem lub owocami z wielu różnych powodów. Nie najmniejszym z tych powodów jest to, że są pyszne! Jabłka to jedne z niewielu owoców, które mogą zaspokoić całe spektrum palety. (1) Występują w szerokiej gamie kształtów i kolorów (co jest dobre, ponieważ każdy z nas ma swoje upodobania i niechęci) oraz (2) różne style gotowania, typy i odmiany. I możemy dodać do listy owoce w puszkach!

Korzyści zdrowotne jabłek są dobrze znane. Jabłka są dobrym źródłem witaminy C i są bogate w węglowodany – ważny składnik obniżający ryzyko zachorowania na raka. Jednak wiele odmian jabłek może zawierać skoncentrowane formy kwasu garbnikowego, które mogą powodować reakcje alergiczne, w tym ataki astmy. Gotowanie jabłek może również pogorszyć jakość owoców z powodu nadmiernego ogrzewania, co skutkuje gorszą jakością jabłek. Wreszcie, jabłka mogą być wysokokaloryczne – ponad 100 kalorii na porcję, co sprawia, że ​​są wysokokaloryczne i potencjalnie jest to dobry powód, aby rozważyć ograniczenie porcji podczas gotowania dla jednego.

Oprócz korzyści zdrowotnych jabłka stanowią atrakcyjny dodatek do diety ze względu na ich bogaty, naturalny kolor i wyrazisty smak. Większość odmian jabłek, zwłaszcza tych z supermarketów, zawiera naturalną witaminę C, która pomaga chronić przed próchnicą, chorobami serca, stanami zapalnymi, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. W rezultacie regularne spożywanie jabłek, zwłaszcza rano, może poprawić ogólny stan zdrowia. Jednak chociaż istnieje wiele korzyści zdrowotnych, nie jest jasne, czy spożywanie świeżych jabłek powoduje jakiekolwiek poważne skutki zdrowotne. Jednym z najlepszych źródeł witaminy C jest tak naprawdę sok pomarańczowy, co oznacza, że ​​możesz pić sok pomarańczowy i nadal czerpać korzyści z jabłka.

Chociaż jedzenie jabłek przynosi korzyści zdrowotne, nie są one jedynymi powodami, dla których warto włączyć jabłka do swojej diety. Jabłka są również dobrym źródłem potasu – minerału, który pomaga poprawić zdrowie serca, obniżyć ciśnienie krwi, obniżyć poziom cholesterolu, zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i cukrzycę, a także zmniejszyć ryzyko utraty wzroku. Wreszcie, jabłka są dobrym źródłem witaminy C. Jednak chociaż jedzenie jabłek jest ogólnie dobre dla Ciebie, ważne jest, aby wybierać jabłka najlepiej smakujące, aby cieszyć się jak największymi korzyściami zdrowotnymi. Najlepiej smakują jabłka bez widocznych pestek czy pestek, jędrne, ale miękkie. Twarde, ale miękkie jabłka – a także jabłka Golden Delicious, Royal Gala i Pink Lady – to jedne z najzdrowszych dostępnych odmian.

Przy wyborze jabłek ważne jest, aby wybierać te, które są zarówno smaczne, jak i pożywne. Podczas zbierania jabłek ważne jest, aby znaleźć te, które nie są przejrzałe. Przejrzałe jabłka stracą cały sok i będą bardzo gorzkie. Z drugiej strony, jeśli znajdziesz jabłko, które wciąż jest nieco niedojrzałe, ale zachowało dużo soków, jest to świetny wybór dla Ciebie, ponieważ zachowa więcej naturalnych właściwości zdrowotnych jabłka, nie tracąc żadnych naturalnego smaku i pysznego smaku.

Oprócz tego, że są pyszne i pożywne, jabłka są również bardzo dobre, ponieważ zawierają duże ilości witaminy C. W rzeczywistości pojedyncze jabłko zawiera więcej witaminy C niż średniej wielkości banan. Oznacza to, że spożywanie jabłek to świetny sposób na dostarczenie codziennej dawki witaminy C. Oprócz wzmocnienia układu odpornościowego, witamina C może pomóc zachować zdrowe oczy, gładką i młodzieńczą skórę, a także kontrolować metabolizm organizmu. Wraz z wiekiem nasz metabolizm ma tendencję do zwalniania, więc przyjmowanie regularnej dawki witaminy C poprzez jedzenie jabłek jest jednym z najłatwiejszych i najskuteczniejszych sposobów na spowolnienie procesu starzenia.

Wreszcie, chociaż jabłka niosą ze sobą wiele niesamowitych korzyści zdrowotnych, jedną z najlepszych jest ich zdolność do dostarczania dużej ilości błonnika pokarmowego. Jabłka zawierają nie tylko znaczną ilość błonnika, ale także szereg innych składników odżywczych, które są związkami roślinnymi, które działają jak przeciwutleniacze, chronią komórki przed uszkodzeniem i pomagają organizmowi ludzkiemu wchłaniać żelazo do naszych systemów. W tym artykule omówiłem niektóre inne korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania jabłek, w tym ich zdolność do: obniżania poziomu cholesterolu, kontrolowania poziomu cukru we krwi, kontrolowania poziomu cholesterolu, zmniejszania ryzyka chorób serca, zwiększania energii, poprawy funkcji mózgu, zwiększania ilości tłuszczu metabolizm, zapobiegaj nowotworom, zmniejsz ryzyko cukrzycy i otyłości, popraw swój układ odpornościowy, zwiększ produkcję mleka, zwiększ popęd seksualny, popraw wzrok, popraw dziąsła i zęby, zmniejsz ryzyko choroby Alzheimera i choroby Parkinsona, zwiększ poziom resweratrolu w swoim systemie i zwiększ długość życia.